Geen producten in winkelwagen
Groot feest of geen groot feest, op oudejaarsavond proosten we met ons geselecteerde gezelschap met goede champagne. Om het nieuwe jaar toch een beetje goed te starten, vroegen wij onze wijnspecialisten naar hun favorieten en andere feestelijke champagnetips. Zo kan jouw 31 december in ieder geval niet meer stuk!
Een bijzonder drankje als champagne is natuurlijk wel aan wat regels gebonden. Zo vertelt sommelier en specialist bij Restaurantwijn & Outlet Raymond: “Champagne serveer je het beste rond de twee graden Celsius en bij voorkeur in een lang champagneglas. Leg de champagne daarom ruim van tevoren koud. Hoewel een champagnecoupe er vaak bijzonder uitziet, vervliegen de bubbels sneller uit je drankje. Dat is toch net wat minder feestelijk.”
Wil jij van oud en nieuw een klein knus feest maken? Lees dan onze feestelijke outfittips!
Geen knallend vuurwerk? Dan laten we de champagne knallen! “De fles openmaken is al een feestje. Na de capsule komt de muselet tevoorschijn, dat is het ijzer om de kurk die voorkomt dat de kurk bij het vervoeren van je fles al wegschiet. Wanneer je de fles rustig behandelt, en de champagne koud genoeg is, kan je gerust de kurk laten knallen zonder dat al je champagne wegloopt en je te veel koolzuur verliest. Anders kan je natuurlijk de fles iets schuin houden en de kurk tegenhouden of de kurk vasthouden en de fles voorzichtig draaien.”
Wist je dat?
Hoewel cava en prosecco ook mousserende wijnen zijn, is het alleen de champagne die uitsluitend van de chardonnay, pinot noir en pinot meunier druiven gemaakt wordt. Daarnaast rijpt champagne minimaal 15 maanden.
De oudejaarsavondfavorieten van Raymond en Tobias? Zij tippen een paar verschillende campagnes en een heerlijke betaalbare cava voor jouw knusse maar feestelijke oud en nieuw.
“Deze stevige champagne kan prima gedronken worden tijdens het oudejaarsdiner. Een champagne vol smaak, gemaakt van uitsluitend pinot noir druiven. Fris en toch complex van smaak. Ga je liever voor fris en droog? Dan kan je van hetzelfde wijnhuis ook de Cuvée Léonie Green proberen. Beiden ideaal om te combineren met bijvoorbeeld gerookte zalm en beiden onder de 50 euro.”
“De Dom Pérignon is dé ultieme cuvée die je vast wel kent uit films, muziek en series. Het champagnehuis maakt alleen in de goede jaren deze luxueuze champagne, waardoor je altijd verzekerd bent van een goede smaak. De 2010 is gemaakt van pinot noir en chardonnay. Deze Dom is mooi in balans. Een van de mooiste wijnen ter wereld, al moet je daarvoor natuurlijk wel in de buidel tasten.”
“Ook lekker, maar veel betaalbaarder is natuurlijk een goede mousserende cava. De Vallformosa is nog geen 25 euro per drie flessen. Fruitig en friszuur. Met aroma’s van groene appel, citrus en bloesem. Een heerlijke tegenhanger voor bij die oliebol.”
Mag het nog een tikje specialer voor jou en je geselecteerde gezelschap? Maak dan eens een champagnecocktail! Raymond geeft graag twee simpele klassiekers, waarmee je je gasten zeker zal verrassen. “Een echte klassieker is de Kir Royal; champagne met een scheutje Crème de Cassis en een takje zwarte bessen voor de garnering. Of maak bijvoorbeeld een French 75. Dit is een klassieker met gin en champagne. Doe 6 centiliter gin, 3 centiliter vers citroensap en 2 theelepels suikerwater in een shaker met veel ijs. Shake krachtig en zeef het mengsel in een champagneglas. Vul aan met een droge (brut) champagne en garneer met een dungesneden citroenschil. Zo wordt oud en nieuw hoe dan ook bijzonder!”